perjantai 5. helmikuuta 2016

#somerage

Maassamme ja koko Euroopassa kiehuu, elämme vahvojen mielipiteiden aikaa. On tulisia puheenaiheita ja mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Aiheesta kuin aiheesta lähtee valtava mylly pyörimään. Niin poliitikot, julkkikset kuin ”tavikset” ilmaisevat mielipiteitään sekä kannanottojaan somessa. Keneltäkään ei jäänyt huomaamatta Teemu Selänteen twiitti tai Teri Niitin aiheuttama someraivo facebookissa imetyspäivityksen myötä. Erityisen paljon kuohuttaa laajana ilmiönä pakolaisten Suomeen tulo, mutta myös yksittäinen Kiiski-teos saa ihmiset päivittämään tilojaan. Kantaa otetaan mielestäni enemmän kuin ennen ja olenkin huomannut, että tämän päivän ihmisillä on joka asiaan mielipide. Ei ole trendikästä olla mielipiteetön.

Mielestäni on hyvä, että ihmiset ilmaisevat mielipiteitään, se kertoo välittämisestä ja siitä miten kovasti ihmiset haluavat päästä vaikuttamaan. Kuitenkin jossain menee raja. Monesti juurikin somessa lähtee leviämään raivo. Ihmiset menevät henkilökohtaisuuksiin tai puolestaan helposti leimaavat koko ihmisryhmän tai ilmiön, yhden henkilön vuoksi. Somessa on helppo ”haukkua” kun ei tarvitse kohdata toista silmästä silmään.

Poliittisten asioiden ohella myös uskonnot ovat saaneet mediassa paljon osakseen, niin hyvää kuin pahaa. Elämme vaihetta, jossa jokaisella ihmisille on aiheesta kuin aiheesta mielipide, myös kirkosta. Kirkkoon joko kuulutaan tai ei kuuluta, mutta kokemukseni mukaan harvemmalle kirkko tällä hetkellä on ihan sama. On mielestäni hyvä, että ihmiset kirjoittelevat ja keskustelevat hengellisyydestä ja kirkkoon kuulumisesta. Kuitenkin toisin kuin moni poliittinen tai yhteiskunnallinen asia, kirkko ei ole mielipideasia. Kirkko on uskonasia. Tämä pitäisi tiedostaa uskon asioita kommentoidessa. Viisautta olisi olla suuntaan jos toiseen varovaisia, mitä someen kirjoitamme. Ihmisen uskon kyseenalaistaminen voi satuttaa todella kovasti, mutta myös puolestaan uskova voi vahvoilla omissa uskonnäkemyksillään saada jonkun jopa eroamaan kirkosta, jos esittää oman mielipiteensä kirkon kantana.

Olkaamme siis rohkeasti omaa mieltämme, mutta kunnioittakaamme erilaisia näkemyksiä. Kannattaa miettiä kaksi kertaa, ennen kuin nostaa asiasta someraivon. Onhan meille opetettu ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”
Isoskoulutuksen pojat teki tän leirillä. :)


Anna
#pastoriniemelä

PS. Follatkaa @lappeennuoret Instassa!! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti